In 1606-14 werd de Bonbonnière gebouwd als kloosterkerk van de jezuïeten. De paus had deze orde aan het eind van de achttiende eeuw opgeheven. Dat deed hij onder druk van enkele Europese vorsten die vonden dat de Jezuïeten te veel macht hadden. Tientallen Jezuïetenkloosters en -kerken werden gesloten, ook die van Maastricht. In 1773 werd de Maastrichtse kerk aan de eredienst onttrokken en kwam het 15 jaar lang leeg te staan.
In 1786 richtten voorstanders van een nieuwe zaal een Sociëteit van Actionarissen op. Die kreeg toestemming om de leegstaande Jezuïetenkerk tot theater om te bouwen. Stadsarchitect Mathias Soiron bracht een verdiepingsvloer aan waarop de toneelzaal werd gebouwd. Het rococostucwerk van het kerkplafond bleek ook mooi als theaterplafond. De rest van het barokke interieur kwam uit het oude ‘manegetheater’. Op de begane grond kwam de Redoute: een zaal voor bals en concerten. De wand werd betimmerd in Lodewijk XVI-stijl. Verder werd de zaal royaal versierd met decoratief stucwerk. In 1789 werd de nieuwe schouwburg in gebruik genomen.
De eerste tijd werden in het theater uitsluitend Franstalige voorstellingen opgevoerd. Het Frans bleef na de Franse bezetting immers lange tijd de officiële taal. Pas rond het jaar 1900 kwamen er Nederlandstalige stukken op de bühne. Ook het dialecttoneel werd steeds populairder. Op 1 april 1907 was de première van de Kaptein van Köpenick van Fons Olterdissen. Dat was een daverend succes. Heel wat Maastrichtse dialecttoneelgezelschappen zagen de Bonbonnière als hun thuis. Een avond Maastrichts toneel of cabaret in de Bonbonnière behoort voor veel Maastrichtenaren tot hun dierbare herinneringen.
Aan de buitenzijde van de Bonbonnière valt de achttien meter hoge toneeltoren op. Die bracht architect Frans Dingemans aan tijdens de restauratie van het theater rond 1955. Deze modernisering was nodig, omdat nieuwe theatertechniek om meer ruimte en aanpassingen vroeg.
Na deze restauratie was minder te goed te zien dat het theater voorheen een kerk was. De massieve toren is wél, net als de kerk, opgetrokken uit mergel. De pilasters die de gevel in drieën delen, werden in de toren voortgezet. Dit was de oude kerkingang. De entree van de schouwburg bevond zich al sinds 1789 aan de voormalige achterzijde van de kerk. Halverwege de negentiende eeuw werd aan die entree een voorbouw geplaatst. Daarin bevinden zich het theatercafé en de foyer. Ook het interieur werd tussen 1955-1959 opgeknapt. Charles Eyck beschilderde toen het plafond.
La Bonbonnière heeft een groot aantal iconische gasten mogen verwelkomen door de jaren heen onder wie;
Niet te vergeten zijn de memorabele events als bruiloften, jubilea, verjaardagen, de Hierezitting Mestreech, masked ball, diploma uitreikingen etc.
Bron: https://www.zichtopmaastricht.nl/locaties/bonbonniere
Rond 1993 gaf de Gemeente Maastricht het pand in erfpacht uit aan Heineken Nederland BV die het tot 2016 verhuurde aan de horecaondernemer Constantijn van Vloten. In 2016 nam Maison van den Boer de exploitatie over van Constantijn van Vloten, maar na 3,5 jaar werpt de bekende cateraar de handdoek in de ring. ,,We hebben het geprobeerd, maar de huur is hoog en de bezetting laag,” zegt directeur Jeroen Enzerink: ,,In goed overleg met de Brand Brouwerij hebben we ons contract, dat nog jaren doorliep, per 1 augustus ingeleverd en De Bonbonnière veegklaar opgeleverd. Er zal in het pand geïnvesteerd moeten worden.”
Sinds 2019 staat La Bonbonnière helaas leeg.
Bronnen:
https://www.zichtopmaastricht.nl/locaties/bonbonniere
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bonbonni%C3%A8re#:~:text=De%20Bonbonni%C3%A8re%2C%20voorheen%20Stadsschouwburg%20Maastricht,Lieve%20Vrouweplein%20en%20het%20Vrijthof.
https://library.maastrichtuniversity.nl/news/a-hollywood-star-in-maastricht-marlene-dietrich-as-seen-by-charles-eyck/
https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190823_00119683
https://docplayer.nl/51049212-Hoera-lente-maastricht-midweekend-nieuw-leven-voor-la-bonbonniere-door-maison-van-den-boer-wyck-promotie.html
https://bonbonniere.squarespace.com/
https://m.limburger.nl/cnt/dmf20220831_93329447
https://hierezittingmestreech.nl/organisatie/
https://sasfotos.nl/beppie-kraft-voor-de-volkskrant/
Ons initiatief voor La Bonbonnière in Maastricht is voortgekomen uit de gedachte om het Maastrichtse historische centrum voor cultuur en maatschappelijke verbinding opnieuw op de kaart te zetten, als duurzaam zelfstandig opererende locatie, op een wijze die past bij de wensen en mogelijkheden van deze tijd. Zo willen wij de Maastrichtenaren, zowel het brede publiek als culturele (amateur-) gezelschappen, weer laagdrempelig toegang geven tot “onze” Bonbonnière en zullen wij bezoekers van de stad trots verwelkomen in deze historische, culturele parel.
Start haalbaarheidsonderzoek Gemeente Maastricht, Heineken Nederland BV en Landmark Maastricht BV
Conclusie haalbaarheidsonderzoek Gemeente Maastricht, Heineken Nederland BV en Landmark Maastricht BV
Analyse huidige staat La Bonbonnière, verkennen revitalisatiemogelijkheden in overleg met Heineken en Gemeente Maastricht op o.a. het gebied van Cultuur, Stedenbouw, Welstand, Cultureel Erfgoed, Economie en Vastgoed.
Conclusie: positief adviesrapport gemeente blijkt onvolledig.
Wij streven er naar dit unieke monument weer een nieuwe, duurzame zelfstandige toekomst te geven en het gebouw te verweven met de persoonlijke sleutelmomenten van de Maastrichtenaar.
Wij zien een belangrijke rol weggelegd voor la Bonbonnière in het bijdragen aan het ontstaan van een meer divers cultureel aanbod, aantrekkelijk voor Maastrichts publiek en daarbuiten.
La Bonbonnière zal weer een plek worden waar men elkaar ontmoet, men geniet en gezamenlijke passies op het gebied van kunst en cultuur kan beoefenen en aanschouwen. Culturele tradities en gebruiken, zoals het spelen in een harmonie, theatergezelschap of fanfare en het vieren van carnaval krijgen straks weer de ruimte.
Op dit moment verkennen wij mogelijkheden, wensen en behoeften op het gebied van invulling en programmering vanuit (amateur)beoefenaars, potentiële bezoekers, omwonenden, ondernemers, organisaties en overige betrokkenen. Hierbij hebben we tot nu toe de volgende uitgangspunten vastgesteld;
- publiek & participatie
- cultuureducatie
- talentontwikkeling
- culturele samenwerking
- cross-sectorale samenwerking met o.a. horeca en evenementen.
Heeft u ideeën of ziet u een potentiële samenwerking? Neem gerust contact met ons op voor een gesprek.